Reus Remi 2
Reus Remi
Reus remi werd gebouwd op initiatief van MONA 2, de jongvolwassenen-club binnen de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Sint-Amands.
Dit naar aanleiding van de viering van het 210 jarige bestaan als oudste Harmonie van de Benelux, gesticht in 1772.
1982 - een reus voor Sint-Amands
De reus Remi werd gebouwd naar beeltenis van brood- en banketbakker Remi Delforge.
Dit uit dankbaarheid en waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Harmonie in het bijzonder en voor het socio-cultureel leven in Sint-Amands in het algemeen.
Delforge was destijds voorzitter van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en werd na een 25-jarig voorzitterschap benoemd tot erevoorzitter van de Harmonie.
De reus
-
Het plaasteren hoofd werd waarheidsgetrouw gemaakt door lid-muzikant Luc Vekemans.
-
De kledij werd gemaakt door Pierre Lejon, meester kleermaker te Sint-Amands en toentertijd eveneens lid-muzikant.
-
Het tweedelig geraamte bestond uit een gevlochten mand van wijmen (wissen of tenen van wilgenhout). Isidoor Van Assche (Doreke Vaas) ,een oude wijmenvlechter zorgde hiervoor.
-
Voor het echte haar werd beroep gedaan op lid-muzikant Emiel Peleman, gepensioneerd haarkapper die als souvenir gedurende 30 jaar de haarlokken van zijn Sint-Amands cliënteel had bijeen gespaard.
-
Reus Remi was een werd voortbewogen op wieltjes door 1 persoon.
-
Totale hoogte +/- 4m
-
Doormeter onderaan +/- 1m,omtrek +/- 3m.
-
Gewicht ongeveer 40 kg, waarvan het hoofd ongeveer 12kg.
Weetjes
-
Als Remi buiten kwam werd hij steeds begeleid door de harmonie of door Mona 2.
-
Reus Remi werd gedoopt tijdens de Scheldefeesten te Sint-Amands op 4 september 1982. Marie-Claire De Man (Miss Mona 2) en lid-muzikant Roger Rottiers (aanstoker) waren de trotse meter en peter die 224 stuks doopsuikerzakjes uitdeelden aan het publiek.
-
Remi kwam sporadisch buiten, zo ging hij ondermeer naar Branst (Bornem) voor een "vrijerij" met reuzin Leonie Van Zates.
-
Op Pinksterzondag 1994 tijdens de jaarlijkse boekenmarkt raakte de reus beschadigd door een plotse hevige windstoot en werd hierdoor zwaar gekwetst aan het hoofd.
-
In 1997 volgde een operatie en zo kon Reus Remi nog meegaan in de openingsstoet voor de 225-jarige jubileumviering van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.
Hij werd begeleiddoor kinderen met versierde fietsen en de Chiro-muziekkapel. -
De laatste keer dat hij in totaliteit te zien was was in 1998 in Kalfort-Puurs op het reuzenfeest ter ere van 5 jaar Nationaal Asperge-evenement ‘asPuursgfe in het domein ‘Hof van Coolhem’
-
Nadien bleven enkel nog het hoofd en de kleren over, deze werden steeds goed bewaard door geestelijke vader Roger Rottiers. De heemkundige kring Heverstam stelde Remi op deze manier nog tentoon tijdens tentoonstellingen in 2012 en 2022.
​



